donderdag 26 februari 2009

Critical mass bike ride Rules




*We rijden met niet gemotoriseerde een-, twee-, of meerwielers
*We rijden ALTIJD samen, sluiten goed aan, fietsen niet te snel. Het is belangrijk dat de groep uit één massa bestaat: de critische massa.
*We zijn met veel. Zeer veel!
*Slechts enkele mensen kennen de route, gewoon volgen is de boodschap.
*Veiligheid voor alles: we fietsen voorzichtig, aandachtig, en rekening houdend met andere weggebruikers.
*We negeren alle uitdagingen, scheldtirades of ander verbaal geweld van eventuele automobilisten. We antwoorden enkel met onze fietsbel.
*Critical Mass Bike Rides is geen organisatie, heeft geen politieke kleur, er is geen verantwoordelijke, geen masterbrein, er is alleen een blog, een flyer, een filmpje, en een hoop fietsers die even snel verdwijnen als ze verschijnen.

wees welkom om te reageren met extra tips of richtlijnen ...

4 opmerkingen:

  1. Beste anonieme fietser,

    Bedankt om de Critical Mass Antwerpen te promoten! Enkele bedenkingen bij twee van de door jou gestelde regels:

    1. Slechts enkele mensen kennen de route, gewoon volgen is de boodschap.

    --> Een vreemde regel voor een fietsbijeenkomst zonder leiders of organisatie. De route van een Critical Mass wordt dan ook sinds het ontstaan bepaald door een consensus van de aanwezige fietsers bij de start, of op het moment zelf door de fietsers die vooraan rijden.
    Misschien kan je voor de juistheid deze regel op je blog dan ook aanpassen?

    2. Critical Mass Bike Rides is geen organisatie, [...] er is alleen een blog, een flyer, een filmpje, en een hoop fietsers die even snel verdwijnen als ze verschijnen.

    --> Zoals je juist stelt is er inderdaad geen organisatie of verantwoordelijke; er kan dan ook niet slechts 1 blog, flyer of filmpje zijn! Critical Mass is het fietsfeest van alle fietsers door alle fietsers. Laat iedereen er zich dan ook door geroepen voelen om zelf flyers, filmpjes, ... te ontwerpen. Een Wiki is misschien een meer open communicatiemiddel om dit alles te verzamelen? (zie ook http://criticalmass.wikia.com/wiki/Antwerp)

    En last but not least, laat ons er morgen een feestje van bouwen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. -> een concensus over een route met honderden fietsers? dat wil ik meemaken ... de voorste fietsers op het moment zelf laten beslissen waar we rijden lijkt me wel een leuk idee!

    -> Alle promo is natuurlijk welkom! Dat iedereen zijn creatieve exploten in digitaal formaat giet en verspreidt... uploaden, zend de link, mailen naar criticalmassbike@gmail.com en ze belanden ook hier. Wiki is grafisch niet zo aantrekkelijk, en bereikt veel minder het doel (het initiatief aantrekkelijk presenteren) in vergelijking met een blog, fb, yt. Ik vind Wiki persoonlijk niet zo "open" omdat het minder gebruiksvriendelijk is. maar de linx zijn gemaakt! (zie rechts)

    -> trouwens, een hoop mensen kan al posten op deze blog hoor, de anonieme fietser is een groeiende groep ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan er jammer genoeg niet bij zijn vandaag, maar dat zal me er niet van weerhouden wel van de partij te zijn volgende maand (en hopelijk is het dan beter weer hehe)

    In ieder geval, have fun, laat jullie horen en breng natuurlijk verslag uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Thomas Verstraeten22 februari 2010 om 13:44

    ZOEKTOCHT NAAR 150 MENSEN (mét fiets) VOOR ‘MOVING THINGS’


    Beste,

    Zaterdag 13 maart maak ik op het Sint-Jansplein te Antwerpen een nieuwe performance, hoewel “beweging” (of choreografie) beter de lading dekt. En voor die “beweging” heb ik in grote getale uw hulp nodig. Ik zoek een 150-tal deelnemers die zin hebben om mee te doen met het project.

    In het project (met de werktitel ‘Moving things’) volgt iedereen een door mij toebedeeld parcours over het plein. 150 mensen volgen, te voet of met de fiets, elk met een verschillende snelheid en vertrektijd, een route over het plein en de omringende straten.
    Zo ontvouwt zich een imaginair web van mensen die naar elkaar toegaan, terug uiteen gaan, elkaar tegenkomen, afstand nemen... De contacten die ontstaan, zijn toevallig en niet gepland. De artificiële “beweging” zal zich vermengen met het alledaagse reële pleinleven.
    Het Sint-Jansplein leent zich uitstekend voor het plan dat ik heb beraamd. Het vormt een soort van afgesloten geheel, van bovenaf lijkt het een soort van groot schaakbord, met beneden kleine mensjes die zich, meestal gehaast, van de ene naar de andere kant verplaatsen. Het is dat gebeuren dat tijdens ‘Moving Things’ wordt uitvergroot en geabstraheerd.
    Alles wordt gefilmd en later tot een video verwerkt.

    Ik mik nu op een 150-tal mensen, maar het mogen er ook meer zijn. Hoe meer mensen hoe liever. Broers, zussen, vrienden, grootouders, buren... Iedereen is welkom.

    Concreet:
    Zaterdag 13 maart
    Van 13u30 tot 16u30
    Sint-Jansplein Antwerpen
    Afspraak aan het beeld van Panamarenko
    Kom met de fiets!


    Als je wil meedoen, mail dan naar thomas_verstraeten@hotmail.com.

    Vele groeten,
    Thomas Verstraeten

    Thomas Verstraeten (°1986) is performancekunstenaar en theatermaker. Hij maakte in het verleden onder meer ‘Broodhuis’, ‘Caravan 01’, ‘Caravan 02 (bis)’, ‘Vrijstaat’... Hij maakt ook deel uit van het theatergezelschap FC Bergman. 24 maart stelt hij tentoon in Monty ABN.

    BeantwoordenVerwijderen